Zonder wrijving geen glans

Zonder wrijving geen glans

Ik ben online uitgescholden door kwekers. De boze reacties zijn naar aanleiding van mijn interview met De Ondernemer.



Deze meneer begint zijn betoog in de besloten FB groep Bloemisten en Kwekers in NL met: Ik hoop van ganze harte dat deze mevrouw kopje ondergaat met haar belachelijke idee. En dat durft zich ondernemer te noemen.

Zijn collega op insta: dit moeten we toch niet willen. Een mevrouw die zich heeft ingelezen in onze prachtige sector. Zet ons weg als een vervuilende industrie vergelijkbaar met de vleesindustrie. En kunstof dat groeit gewoon aan een boom toch mevrouw. Over een vervuilende industrie gesproken. Kortom een volledig doorgeslagen mevrouw die totaal niet weer waar ze over praat. ( spelfouten overgenomen).

💪🏽Ik vind het een hoogtepunt. Als het namelijk zo was geweest dat snijbloemen geen negatieve klimaatimpact hebben, dan zouden deze kwekers zich niet zo druk maken.

Gisteren heeft FloraHolland een brandbrief aangeboden aan Rob Jetten om steun te vragen voor de Glastuinbouw sector. Door de stijgende gasprijzen komt de sector in liquiditeitsproblemen. Na Tata is de deze sector de grootste afnemer van gas in Nederland, zo’n 10% van de totale gasvoorraad wordt gebruikt voor het kweken van groenten en snijbloemen in de kas. Dat is niet duurzaam. Heel vervelend maar het kweken van bloemen in de kas kost heel veel gas en dat is een fossiele brandstof. Direct gevolg is de stijging van de prijs van verse bloemen.

Tegelijkertijd stond er in Trouw dat er een record was gehaald in 2021. Er is, voor het eerst, voor meer dan 100 miljard euro aan landbouwproducten geëxporteerd, 104,9 miljard in 2021, een groei van 9 miljard tov 2020. Zowel volume als in prijs zijn de oorzaak van de groei.

Het aandeel van de sierteeltindustrie bloemen, planten, bloembollen en boompjes staan - met stip - op nummer 1, met een waarde van 12 miljard, een kwart meer dan in 2020. Ter vergelijking nummer 2, de vleesindustrie: 9 miljard, stijging 7%.

Er wordt dus veel gas gebruikt om de snijbloemen in de kas te laten groeien en te exporteren. Ok. Maar nog veel vervelender is het verlies aan biodiversiteit. Er worden veel verschillende gewasbeschermingsproducten ( dan klinkt het wat liever) gebruikt die verboden zijn, die gestapeld worden. Daar kunnen bijen en andere insecten niet tegen. De grond en het oppervlakte water worden verontreinigd door het gebruik van pesticiden.

Nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als in Nederland. Momenteel is er nog maar 15 procent over van de inheemse planten- en diersoorten die we in 1900 in ons land hadden. Ter vergelijking: het Europese gemiddelde ligt op 40 procent. Weinig leefruimte en intensieve landbouw zijn de grootste oorzaken van het verlies.

Tijd voor een duurzaam alternatief voor verse bloemen! Een circulaire oplossing, zero waste en CO2 reductie. Iedereen aan de kunstbloemen!

Terug naar blog