Bij bloemenbieb Reflower kun je je abonneren op duurzame bloemen van zijde. Oprichter Ellyne Bierman (42) vertelt hoe het werkt.
Moeten we na vleesschaamte en vliegschaamte nu ook al boeketschaamte hebben?
“Je hoeft geen boeketschaamte te hebben, maar het is wel goed om te bedenken dat verse bloemen een behoorlijke klimaatimpact hebben. Zeker als ze van ver worden ingevlogen of in de kas zijn gekweekt. Er zijn wel mooie zijden bloemen te krijgen, maar die zijn erg duur. Bovendien zit je dan altijd met hetzelfde boeket.”
Vandaar Reflower. Hoe werkt het?
“Als mensen een abonnement nemen kom ik langs met een bakfiets vol beeldige bossen blijvende bloemen, waar ze een bos plus een vaas uit mogen kiezen. En al naar gelang het abonnement kom ik die na één, twee of drie maanden omwisselen.”
Worden die zijden bloemen van ver ingevlogen?
“Ze komen uit India en China, maar met de boot. En als Reflower een succes wordt, begin ik zelf misschien een productielijn, met bloemen van gerecycled plastic bijvoorbeeld.”
Die bloemen ruiken nergens naar.
“Ja, maar er zijn best wel veel mensen allergisch voor bloemen, dus dat is vooral een voordeel. Het is ook ideaal voor bijvoorbeeld ziekenhuizen of een huisartsenpraktijk.”
U noemt Reflower een ‘bloemenbieb’. Krijg je ook een boete als je de bloemen te laat terugbrengt?
“Nee, dat is weer mazzel. Ze worden opgehaald en als het je een keer niet uitkomt, is het geen probleem.”
Voorlopig kun je ze alleen huren in Amsterdam-Centrum, -Zuid en -West. Is er al veel belangstelling?
“Ik begin met dertig leveringen, onder het motto ‘kerstboom eruit, bloemen erin’. En als het niet aanslaat, is het ergste dat me kan gebeuren dat mijn huis vol bloemen staat.”