Ellyne bezorgt zijdebloemen: hoe groen is de nepbloem?

Ellyne bezorgt zijdebloemen: hoe groen is de nepbloem?

Menig huishouden heeft tegenwoordig een abonnement op verse bloemen. Elke week of elke maand wordt een nieuw ruikertje bezorgd. Bij een Amsterdamse start-up kun je nu een abonnement nemen op nepbloemen, want dat zou veel groener zijn. Is dat zo?

Ellyne Bierman van Reflower wil het aantal gekochte verse bloemen in Nederland verminderen om het klimaat te sparen. Ze verhuurt vazen met zijdebloemen voor 35 euro per maand.

Bakfiets

"De bloemen die ik verhuur, komen uit China en India en worden met de boot naar Nederland gebracht. Ik lever ze in een tweedehands vaas, dus die is ook klimaatneutraal, en ik breng ze rond met de bakfiets", zegt ze tegen EditieNL.

Maar hoe slecht zijn verse bloemen eigenlijk voor het milieu? Milieu Centraal rekende het uit. "Om een bosje anjers (tien stengels) te produceren, stoot je 1,3 kilo CO2 uit", legt Kirsten Palland van Milieu Centraal uit. "Ter vergelijking: de uitstoot van de productie van 200 gram kip is één kilo CO2."

De uitstoot van een bos gerbera's is volgens de milieuorganisatie nog hoger: bijna 8 kilo CO2. Toch kan Palland niet zeggen dat een bosje zijdebloemen beter is voor het milieu.

De bloemen van EllyneDe bloemen van Ellyne

"Ik denk dat er veel aspecten zijn aan dit bedrijf die bijdragen aan het klimaat. Het recyclen van de planten en vazen en de bezorging per fiets zijn natuurlijk erg positief." Maar ze heeft ook punten van kritiek. "Je weet niet hoe en waar de zijdebloemen worden gemaakt. Is het echte zijde, gemaakt door rupsen? Of wordt het in de fabriek gemaakt?

Daarnaast draagt het vervoer per schip volgens Milieu Centraal ook bij aan een flinke uitstoot van CO2.

Zelf produceren

Toch denkt Ellyne dat haar manier van bloemen bezorgen groener is. "Uiteindelijk willen we zelf de bloemen gaan produceren, en we proberen het verpakken en bezorgen in Nederland waar mogelijk klimaatneutraal te doen."

Terug naar blog